ANIMATIES VOOR DOCUMENTAIRE “DE BROM”

 

Geluid zichtbaar maken

In de animaties voor documentaire “De Brom” wordt het laagfrequent geluid zichtbaargemaakt. Met behulp van animaties wordt op eenvoudige wijze uitgelegd hoe laagfrequent geluid zich gedraagt en wat het met mensen doet. Laagfrequent geluid een lastig onderwerp in een film. Je kunt het niet laten horen, want het is zo laag dat het alleen kan met zeer geavanceerde geluidsapparatuur. 

 

“De BROM”  Een onderzoek naar laagfrequent geluid

In heel Nederland wordt laagfrequent geluid waargenomen als een zogeheten “brom”. In de documentaire wordt onderzocht wat laagfrequent geluid is, waar het vandaan komt en of er iets tegen gedaan kan worden. Het blijkt een lastig op te lossen probleem, omdat laagfrequent geluid zich heel anders gedraagt dan ander geluid, de bron moeilijk te vinden is en omdat niet iedereen het waarneemt. Mensen die er last van hebben worden veelal van het kastje naar de muur gestuurd en vormen een eenzame strijd.

 

Bekijk HIER de gehele documentaire

 

De BROM

Een documentaire van margriet Westerhof en Christa Moesker

Animatie: Christa Moesker

Voice-over: Margriet Westerhof

Online montage: John Döpp

Geluidsnabewerking: Matthijs van der Veer

Angelina uit Amsterdam: “Het is net of je door een magnetisch veld loopt. Al weet ik niet hoe dat voelt, maar ik kan mij voorstellen hoe het is om door een magnetisch veld heen te lopen.”

Bertus en Bertha uit Kollum wonen al 15 jaar naast een windtubine die op 160 meter van hun huis is neergezet…

Uitleg Lden norm. De geluidsnorm voor windturbines.

Uitleg Modulatie